Bananowe placuszki – w sam raz na sobotnie śniadanie

Bananowe placuszki skradły serce całej naszej trójki. I oto dziś dzielę się z wami moim przepisem.
Smacznego!

18033148_1719650331384566_5559869260707055903_n

Składniki potrzebne do zrobienia placuszków:
- 1 banan
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej EKO
- 1 łyżka mąki kokosowej EKO
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
+
- olej do smażenia

Wykonanie:
Najpierw łączymy w naczyniu (misce) wszystkie składniki mokre, czyli jajka, mleko i jogurt.
Osobno mieszamy składniki suche: mąki, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon.
Kolejnym krokiem jest połączenie składników mokrych i suchych razem – ja robię to mikserem.
Do masy dodajemy rozgnieciony widelcem banan.
Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj odrobinę mąki pszennej, jeśli wyszło zbyt gęste odrobinę mleka – ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do ciasta naleśnikowego.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wylewam pierwszą porcję ciasta i krótko piekę z każdej strony na złoty kolor. Placuszki należy dość szybo obracać.

Podawajcie ciepłe z ulubioną konfiturą, dżemem, syropem :-)

!!!Ważne, aby temperatura na płycie nie była ustawiona na największą moc. U mnie ustawiam na 5 (płyta ma moce grzania w przedziale od 1 do 9).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>